GÜMÜŞHANE TICARET VE SANAYI ODASI 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLIĞI KANUNUN İŞVERENLERE GETIRDIĞI YÜKÜMLÜLÜKLER KONUSUNDA İŞVERENLER BILGILENDIRILDI

06 MART 2013

Gümüşhane Ticaret Ve Sanayi Odası 6331 Sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunun İşverenlere Getirdiği Yükümlülükler Konusunda İşverenler Bilgilendirildi

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun İşverenlere Getirdiği Yükümlülükler konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Ali İhsan SULAK’ın sunumuyla gerçekleştirilen toplantıya Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Turan TUĞLU, Yönetim Kurulu Başkanı İsmail AKÇAY, SGK İl Müdürü Aytaç ÜZÜLMEZ, İŞKUR İl Müdürü Dilek Şehnaz AŞICI, Meslek Odası Başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis, Yönetim Kurulu, Genç ve Kadın Girişimciler Kurulu ve Oda üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail AKÇAY, Oda olarak işverenlerimizin çıkarılan kanun ve yönetmeliklere uyması için imkanları ölçüsünde her türlü girişimi yaparak işverenleri bilgilendirmeye çalıştıklarını belirtti. Bilginin en önemli sermaye kaynağını olduğunu değinen İsmail AKÇAY bu toplantılarla üyelerimizin bu konudaki bilgi eksikliklerini gidermeyi amaçladıklarını belirtti.

6331 sayılı İş Sağlığı Kanunu'nun yaklaşımı risk değerlendirmesi, çalışanların katılımı, uzman katkısının sağlanması, çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitimi, koruma, önleme ve geliştirme anlayışı, kontrol ve denetim, çalışanların sorumluluk alması, kayıt ve istatistik tutma, malzeme ve ekipmanın kontrolü gibi önemli konuları kapsamaktadır. Güvenliği sağlamanın 3 ana kuralı ise güvenliği ve sağlığı tehdit eden unsurların ortadan kaldırılması, güvenliği ve sağlığı tehdit eden gelişmelerin zamanında tespiti ve önlenemeyen kötü sonuçların en aza indirgenmesini içermektedir. Tüm bunlar içerisinde çalışma hayatının taraftarları devlet, işveren ve çalışanlardır. Devlet, gözlemci, aydınlatıcı, teşvik edici, arabulucu, gerekli koşul ve standartları mevzuatla düzenlemek ve denetimi yapmakla yükümlüdür. İşveren ise işle ilgili her konuda çalışanların sağlık ve güvenliğini korumakla yükümlüdürler. İşletmeler, ister hukuki yükümlülük nedeniyle isterse ekonomik nedenlerle olsun bu konuda uğraş vermekten ve harcama yapmaktan kaçınmamalıdır."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Ali İhsan SULAK Selçuklu Devletinden Günümüze   İş Sağlığı ve güvenliğinin tarihçesi hakkında bilgi verdikten sonra, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30 Haziran 2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği, Kanunun kapsamında çalışanı olan işyerlerinin tamamında işyeri risk değerlendirmesi, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirilmesi gerektiği ve bu kapsamda işverenlerimizin cezai müeyyidelerle karşılaşmamaları için alınması gereken önlemleri dile getirildi.

Toplantı katılımcıların konu ile ilgili sorunlarının cevaplandırılması ile sona erdi.