GTSO BAŞKANIMIZ İSMAİL AKÇAY KARADENİZ BÖLGE TOPLANTISINA KATILDI

29 NİSAN 2021

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanımız İsmail Akçay, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu önderliğinde bölge oda-borsa başkanlarının da katılımıyla gerçekleştirilen Karadeniz Bölge toplantısına katıldı.

Video konferans aracılığıyla gerçekleştirilen Karadeniz Bölge toplantısında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, pandeminin başlangıcından bu yana tüm oda/borsa başkanlarının üyelerinin nabzını tuttuğunu, onlara tercüman olarak, dertlerini aktardığını söyledi.

TOBB olarak oda ve borsalardan gelen tüm talepleri ve yaşadıkları sıkıntıları hükümete ilettiklerini ve pek çok alanda çözüm ürettiklerini belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu,''En çok sıkıntı yaşanan sektörlerde Muhtasar-KDV-SGK ödemelerini 6 ay ertelendi. Turizm-Lokanta-Yolcu Taşıma-Eğitim sektörlerindeki KDV oranını indirildi. Vergi-SGK gibi kamuya borçlar için vadelendirme imkânı temin edildi. İşyeri kira stopajları düşürüldü. Turizm sektöründe kamuya yapılacak ödemeler ve Konaklama Vergisi ertelendi. Esnafa, şahıs şirketlerine ve ciro kaybı yaşayan küçük işletmelere nakdi destek ödemesi yapıldı. Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanma şartları iyileştirildi. İşte en son hep birlikte yaptığımız açıklamalar sonrasında Haziran sonuna kadar da süresi uzatıldı'' dedi.

Kredi Garanti Fonu teminatıyla Kamu Bankaları tarafından düşük faizli kredi paketleri çıkarıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, böylece 200 bin işletmeye 150 milyar lira kredi desteği verildiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, ayrıca TOBB ve 365 Oda-Borsa olarak ekonomik sıkıntıların en yoğun hissedildiği dönemlerde Nefes Kredisi kampanyaları yaptıklarını, ellerindeki tüm kaynakları, bankaların kaynaklarıyla birleştirip, üyelere düşük maliyetli kredi destekleri sağladıklarını vurguladı.

Kapanan iş yerlerine destek, kamuya vergi/SGK ödemelerin ertelenmesi, hammadde tedariğinde sorun, matrah artırımı ve stok affı taleplerin ön plana çıktığı toplantıda söz alarak üyelerimizin yaşadığı sorunları ve taleplerini aktaran GTSO Başkanımız İsmail Akçay, ''Gümüşhane TSO olarak pandemi sürecinin başladığı ilk andan itibaren üyelerimizin yaşadığı sorunları tespit ederek, ilgili bakanlıklara iletilmesi ve çözüme kavuşturulması için birliğimize ilettik. Bu taleplerimiz sizlerin de göstermiş olduğu büyük özveri ve gayret ile çözüme kavuştu. Ancak sizlerin de söylemiş olduğu gibi her gün yeni bir konu ve sıkıntı çıkıyor. Bizlerde üyelerimizin yaşadığı bu sorunları tespit etmeye sizler aracılığı ile çözüm üretemeye devam edeceğiz.''ifadelerini kullanarak taleplerini aktardı.

GTSO Başkanımız İsmail Akçay?ın bölge toplantısında dile getirdiği konular:

1-23 ili kapsayan Cazibe Merkezi illerinden olan Gümüşhane?de Çağrı merkezi yatırımları 6. Bölge Teşviklerinden yararlanabiliyor mu ? Çağrı merkezi yatırımları 6. Bölge Teşviklerinden yararlanmalı.

2-Pandemi uygulamalarında kapatılan küçük esnafın sattığı bütün ürünleri satan zincir mağazaların (BİM-ŞOK-A101 vb.)açık olması küçük esnafa ciddi zarar veriyor. Zincir mağazaların gıda dışında başka ürün satmaları haksız rekabettir.

3-SGK Asgari ücret desteğinin devam etmesini talep ediyoruz.

4- NACE kodlarına bakılmaksızın kapalı işletmeleri de kapsayacak şekilde pandemi süresince kira desteği verilmeli.

5- Uygulanabilir (Bankaların insiyatifine bırakılmayan) sicil affı çıkarılarak,

6-Esnaf ve tüccarın bankalara ve kamu kurumlarına olan borçları pandemi süresince faizsiz ertelenmeli.

GTSO BAŞKANIMIZ İSMAİL AKÇAY KARADENİZ BÖLGE TOPLANTISINA KATILDI GTSO BAŞKANIMIZ İSMAİL AKÇAY KARADENİZ BÖLGE TOPLANTISINA KATILDI