17 ŞUBAT 2022

Karadeniz Uluslararası Coğrafi İşaretli ürünler Zirvesi, Gümüşhane Ramada Otel'de yapıldı.

Doğu karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA)?nın Lider ortak olarak yürüttüğü Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Karadeniz havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında yürütülen ?Karadeniz Havzası Coğrafi İşaretler Ağı projesi? çerçevesinde Karadeniz Uluslararası Coğrafi İşaretli ürünler Zirvesi, Ramada Otel?de yapıldı. Zirveye İlimiz Vali yardımcısı Mustafa PALA, Odamız Yönetim kurulu Başkanı İsmail AKÇAY, DOKA Birim Müdürü Mehmet BOZDOĞAN, Romanya ve Gürcistan?dan gelen temsilciler ve İş dünyasından diğer misafirler katıldılar. Zirveye katılarak açılış konuşmasında katılımcılara seslenen Odamız Yönetim Kurulu Başkanı İsmail AKÇAY ; ?Bugün Avrupa Birliği Başkanlığının finanse ettiği Türkiye?nin içerisinde bulunduğu ve Türkiye?de de Kalkınma Ajansının lider ortak olduğu Romanya?nın ve Gürcistan?ın yine proje ortağı olduğu böyle güzel bir toplantının, Coğrafi İşaretli ürünler zirvesinin Gümüşhane?de yapılmasından duyduğum memnuniyeti sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu vesile ile Kalkınma Ajansımıza, Romanya?dan ve Gürcistan?dan gelen değerli temsilcilere ve Gümüşhane?den katılan iş dünyası temsilcilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Gelişen ve değişen dünyayı hep birlikte takip ediyoruz. Bizimde Ülke ve şehir olarak bu değişimden ve gelişimden payımızı almamız gerektiğini düşünüyorum. Bu gelişimi ve değişimi takip ederek kaçırmamamız lazım. Coğrafi İşaretli Ürünlerin katma değerlerinin ne kadar yüksek olduğunu hepimiz biliyoruz. Gümüşhane olarak bizde bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. Önemli başarılara da imza attığımızı iddia ile söylemek istiyorum. Bizim Gümüşhane?de ilk coğrafi işaretli ürünümüz hepinizin bildiği gibi Yöresel ürünümüz olan pestil ve kömemizdir. Pestil ve Kömemizle biz aslında Gümüşhane?de ilk inovasyonu yaptık. Belki de Türkiye?de ilk inovasyon projelerinden birisini biz Gümüşhane?de pestil ve kömeyi ticari bir ürün olarak hazırlayıp, sunmayla başladık ve böyle bir başarı gösterdik. Pestil ve köme yıllar önce İlimizde annelerimiz, babaannelerimiz tarafından yazın dut meyvesinden, kışın kuru yemiş yiyeceği olarak yapılır, misafirlere ikram edilir ve hediye olarak verilirdi. Daha sonra Gümüşhane?den bir girişimcimiz, bugün hepinizin bildiği BÜYÜKBAYRAKTAR ailesi ?Kral Pestil ? Markası ile hediyelik olarak evlerde üretilen bu ürünü Ticari bir ürün haline getirdi. Ve bugün 30?un üzerinde işletme bu üründen ekmek yiyor. 100?lerce insanımız istihdam ediliyor.Gümüşhane?nin tanıtımında da bana göre en büyük faktörlerden birisi ve en büyük rolü oynayan Kurumlardan birisi. Demek ki Gümüşhane olarak bizde önemli işler yapıyoruz. Bugün Gümüşhane?ye baktığımız zaman bizim 11 tane Coğrafi işaretli ürünümüz var. Bu 11 tane Coğrafi İşaretli ürünümüzle, Bizim de, dünyada 200 milyar doların üzerinde pazar payı olan coğrafi işaretli ürünler pazarından hak ettiğimiz payı almamız lazım. Bu toplantıların ve bu projenin amacı da budur. Neden emek veriyoruz. Kalkınma Ajansımız ve Bakanlığımız neden buna emek veriyor, neden önem veriyor, sizlerin zamanını burada neden alıyoruz ? İşte dünyada 200 milyar dolar Pazar payı olan Coğrafi İşaretli ürünlerden hem ülke olarak, hem de İl olarak bizimde daha çok pay almamız için bunları yapıyoruz. Gün içerisinde bu konuda çok değerli uzmanlarımız sizlere yapılması gerekenlerle ilgili bilgi paylaşımlarında bulunacaklar. Hepimizin bildiği gibi, en büyük sermayenin, en büyük servetin bilgi olduğunu buradan tekrar hatırlatmak istiyorum. Bu vesile ile Gümüşhane?nin başarısı olan bu 11 tane Coğrafi İşareti olan ürünlerimizi de sizinle paylaşmak istiyorum. Gümüşhane Dut Pestili, Gümüşhane Kömesi, Gümüşhane Ekmeği, Gümüşhane Deleme Peyniri, Gümüşhane Dölek Güveci, Araköy Ekmeği, Gümüşhane Şeker Fasulyesi, Gümüşhane Sironu, Kelkit Zilli Kilimi, Kelkit şeker Fasulyesi ve Kelkit Ketesi olmak üzere 11. Tane Coğrafi işaretli ürünümüz vardır. Demek ki Gümüşhane gibi mütevazi bir İlimizde 11 tane Coğrafi İşaretli ürünle, bu pastadan, bu yarıştan, bu pazardan pay almak için gayret ediyor ve çalışıyoruz. Bu konuda Coğrafi İşaretli ürünlere emek veren, satışını, üretimini, pazarlamasını yapan bütün girişimcileri alkışlamamız lazım. Onlar bir mücadele veriyorlar, kendi geçimlerini temin ederken, hem İlimize, hem Ülkemize önemli faydalar ve katkılar sağladıklarına ben inanıyorum. Bu düşüncelerle, toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ve Bu toplantıdan sonra Coğrafi İşaretli ürünlerle alakalı hassasiyetimizin artacağına inanıyorum. 11 tane coğrafi işaretli ürünle yetinmeyip, bunların önümüzdeki günlerde sayılarını artırmak için çalışmalarımızın devam edeceğini de buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Katıldığınız için, değer verdiğiniz için, bu toplantılarda emek verdiğiniz için hepinize çok teşekkür ediyor, sizleri saygıyla selamlıyorum.? Dedi.

Konuşmalarında ardından, Karadeniz Bölgesi, Romanya ve Gürcistan Coğrafi İşaretli ürünler standları ziyaret edildi. Daha sonra Uzmanlar tarafından, ?Yerel Kalkınma ve Coğrafi İşaretler?, ?Türkiye?den iyi Uygulama Örnekleri? ve Karadeniz Havzası?nda Coğrafi İşaretli? ürünler konularında katılımcılar bilgilendirildi.

Habere ait döküman listesi
  YAPOILI_1A.jpg [ Byte]

KARADENIZ ULUSLARARASI COĞRAFI İŞARETLI ÜRÜNLER ZIRVESI, GÜMÜŞHANE RAMADA OTEL?DE YAPILDI. KARADENIZ ULUSLARARASI COĞRAFI İŞARETLI ÜRÜNLER ZIRVESI, GÜMÜŞHANE RAMADA OTEL?DE YAPILDI. KARADENIZ ULUSLARARASI COĞRAFI İŞARETLI ÜRÜNLER ZIRVESI, GÜMÜŞHANE RAMADA OTEL?DE YAPILDI. KARADENIZ ULUSLARARASI COĞRAFI İŞARETLI ÜRÜNLER ZIRVESI, GÜMÜŞHANE RAMADA OTEL?DE YAPILDI. KARADENIZ ULUSLARARASI COĞRAFI İŞARETLI ÜRÜNLER ZIRVESI, GÜMÜŞHANE RAMADA OTEL?DE YAPILDI.