GTSO BAŞKANIMIZ İSMAİL AKÇAY TOBB TÜRKİYE EKONOMİ ŞURASINA KATILDI

30 HAZİRAN 2022

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası(GTSO) Başkanımız İsmail Akçay, TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in katılımıyla gerçekleştirilen TOBB Türkiye Ekonomi Şurasına katıldı.

'Ekonomi Şuralarımız İş Dünyamızı ve Kamuyu Bir Araya Getiriyor'

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, programın açılışında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan ekonomi şuralarının, kamu ile özel sektörü bir araya getirdiği, sıkıntıların ve önerilerin doğrudan icra makamına iletildiği çok önemli bir platform olduğunu belirtti.

Burada dile getirilen pek çok meselenin, katılımcılar sayesinde çözüme kavuşmasının çok değerli ve memnuniyet verici olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, yetkililerin ihtiyaç duydukları her an yanlarında ve sorunların çözümünde destek olduklarını ifade etti.

Kamu-özel sektör diyalog mekanizmalarının kurulmasını da hedefleyen şurada konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise konuşmasında Türkiye'nin Covid-19 salgını döneminde gücünü artıran az sayıda ülkeden birisi olduğunu dile getirdi. Oktay, pandemi sürecinde toplumun sağlığını korumak için her türlü tedbiri almalarının yanı sıra vatandaşların aşını, işini, sermayesini korumasını sağlamak için tüm imkânları sefer ettiklerine dikkati çekerek, 'Bunu da en iyi TOBB ailesi yani ekonominin kalbindeki babayiğitler; sizler bilirsiniz' dedi.

'Türkiye Ekonomisini Yüksek Faiz-Yüksek Enflasyon Kısır Döngüsünden Kurtarıp Yatırım, İstihdam, Üretim, İhracat, Cari Fazla Yoluyla Büyüme Rotasına Sokmanın Gayreti İçindeyiz'

İş dünyası ile birlikte badirelerin atlatıldığı, içeriden ve dışarıdan çıkarılan engellemelere birlikte göğüs gerildiği bir dönemde en büyük kazanımlarının iş dünyasından çalışanlara kadar tüm kesimleri destekleyebilmeleri olduğunu aktaran Oktay, 'Dünyanın dört bir yanında yapılar dönüşürken ekonomi politikalarımızı Türkiye'nin gerçeklerine ve ihtiyaçlarımıza uygun olarak güncellemiş durumdayız. Türkiye ekonomisini yüksek faiz-yüksek enflasyon kısır döngüsünden kurtarıp yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyüme rotasına sokmanın gayreti içindeyiz' ifadelerini kullandı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde gerçekleştirilen ve İş dünyasının temsilcilerinin sorun ve taleplerini kamu temsilcilerine aktardığı TOBB Türkiye Ekonomi Şurasına katılarak hazırlamış olduğu sorunlar ve bu sorunların çözümü için gerekli çözüm önerilerini ekonomi şurasında dile getiren GTSO Başkanımız İsmail Akçay, gerçekleştirilen şuranın ülkemize hayırlı olmasını dileyerek, yaşamış oldukları sorunları birinci ağızdan ilgili bakanlarımıza aktarma fırsatı sunan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve TOBB Başkanımız Sayın M.Rifat Hisarcıklıoğluna teşekkürlerini ileterek, taleplerini dile getirdi.

GTSO Başkanımız İsmail Akçay'ın TOBB Türkiye Ekonomi Şurasında dile getirdiği sorunlar ve çözüm önerileri;

Sorun 1: İller Arası Gelişmişlik Farkından Doğan Ekonomik Zorluklar.

Öneri 1: İller Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması İçin Gümüşhane ve Aynı Ölçekteki İller İçin Yatırımcıya Cazip Gelecek Ve Uygulanabilir Yeni Bir Teşvik Sisteminin Çıkarılmasını Bekliyoruz. Gümüşhane'mizin haklı olarak 6.Bölgeye alınmasını istiyoruz.

Sorun 2: Şehrimizin Tüm Cabalarımıza Rağmen İPARD Kapsamına Dahil Edilmemesi.

Öneri 2: İPARD Kapsamında Olmayan Gümüşhane ve Benzeri İllerimizdeki Girişimcilerimizin Bölge Mantığı İle Bölgemizdeki TKDK (Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) İl Koordinatörlüğüne Müracaat Hakkı Verilmesini İstiyoruz.

Sorun 3: Şehrimizin Torul-Kürtün-Köse İlçelerimiz İle Özkürtün Beldemizde Doğalgaz Yoktur.

Öneri 3:Torul-Kürtün-Köse İlçelerimiz İle Özkürtün Beldemize Doğalgaz Verilmesi Talebimizin En Kısa Sürede Yatırım Planına Alınmasını Bekliyoruz.

Sorun 4: Turizm Sektöründen Yeterli Pay Alamıyoruz.

Öneri 4:18.19 y.y. da üç medeniyeti yaşamış ve yaşatmış hoşgörü merkezlerinden tarihi Süleymaniye Mahallemizin restorasyonu için ve Turizm Sektöründen Yeterli Pay Alabilmemiz İçin Şehrimizde Bulunan Tarihi ve Kültürel Varlıklarımızın Restorasyonu amacıyla İhtiyacımız Olan Kaynağın Sağlanmasını Talep Ediyoruz.

Sorun 5: Şehir Merkezinde Yeni Bir KSS'ye İhtiyaç Duyulmaktadır.

Öneri 5: Gümüşhane Merkez İlçe Sınırlarında Bulunan, Terk Edilmiş Kullanılmayan, Karayollarımıza Ait 179 Ada A Perseldeki (46.460m2)' lik Alanın KSS Yapılması Şartı İle İlimiz Valiliğine veya Toki'ye Devredilmesini İstiyoruz.