TOBB EKONOMİ ŞURASINA KATILAN BAŞKAN AKÇAY, TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ

17 AĞUSTOS 2023


TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ilgili bakanların katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde gerçekleştirilen Türkiye Ekonomi Şurasına katılan Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız İsmail Akçay, şurada söz alarak taleplerini dile getirdi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğini yaptığı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ve oda borsa başkanlarının katılımıyla gerçekleşen şuarada söz alarak ilk önce 2022 yılında gerçekleştirilen ekonomi şurasında dile getirdiği sorunlardan iki tanesinin çözüme kavuştuğu için teşekkürlerini ileterek konuşmasına başlayan GTSO Başkanımız İsmail Akçay, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ilgili bakanlıklardan dile getirdiği yeni sorunların çözümü için destek istedi.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan ve TOBB Başkanımız Sayın M.Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde her yıl düzenlenen Ekonomi Şuralarının iş dünyası için çok önemli olduğunu vurgulayan GTSO Başkanımız İsmail Akçay, ''TOBB Başkanımız ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu ekonomi şuralarında iş dünyamız kamu bir araya gelerek, sorun ve taleplerini birinci ağızdan en yetkili birimlere iletiyor. Böylece sorunlarımız çok daha hızlı bir şekilde çözüme kavuşuyor. 2022 yılında yine TOBB ev sahipliğinde gerçekleştirilen şurada şehrimizin IPARD kapsamına alınmasını ve doğalgazı olmayan ilçelerimize Torul, Kürtün ve Köse ilçelerimiz ile Özkürtün beldemize doğalgaz verilmesi için gerekli çalışmaların başlanmasına ve yatırım planına alınmasını talep etmiştik. Belediye başkanlarımızın olağanüstü gayretleri ve hükümetimizin değerli desteği ile bu sorun çözüme kavuşturuluyor. Yine ilimiz Bölge mantığı ile IPARD kapsamına alındı ve İl Koordinatörlüğümüz kuruluyor. Bu gelişmeler şehrimiz ve bizler için çok önemli ve değerli. İnşallah kademeli olarak diğer taleplerimizde zamanla çözüme kavuşacaktır. Ben bir kez daha gerçekleştirilen şuranın iş dünyamıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, her yıl düzenli bir şekilde bu ekonomi şuralarına ev sahipliği yaparak bizlerin taleplerini önemseyerek gerçekleşmesi için canla başla çalışan TOBB Başkanımız Sayın M.Rifat Hisarcıklıoğlu'na ve siz değerli hazirun önünde teşekkürlerimi iletiyorum ''  ifadelerini kullandı.

Başkan Akçay tarafından 2023 Ekonomi Şurasında dile getirilen hususlar;

1-Sorun: Turizmden il olarak yeterince pay alamıyoruz. İlimize yerli ve yabancı turist gelmiyor.

Öneri: Cumhuriyet Öncesi üç milletin (Türkler, Rumlar ve Ermeniler) üç farklı medeniyetin bir arada yaşadığı kültür ve hoşgörü merkezi eski tarihi Gümüşhane Yerleşkesindeki kaderine terk edilen hamamlar, okullar ve ibadethaneler onarılarak turizme kazandırılmalıdır. Şehrimiz ve ülkemiz için çok önemli olduğunu düşündüğümüz bu önemli proje yatırım programına alınmalı ve restorasyonu için yeteri kaynak aktarılmalı.

2-Sorun: Odamız Tarafından Hazırlanan proje kapsamında, Tarihi İpekyolu (Trabzon-Gümüşhane-Erzurum) yolu üzerinde yapmayı amaçladığımız ve gerekli ön fizibilite raporları tamamlanmış Gümüşhane Yöresel Ürünler İpekyolu Turizm Ticaret Merkezi için gerekli yer tahsisinde sorun yaşamaktayız.

2022 yılında 1.864.000 aracın geçtiği bu yol üzerinde üretime ve istihdama, dolayısıyla il ekonomisine katkı sağlayacak bir tesis yoktur. Coğrafyamızın zor olduğu ilimizde proje için yer bulamıyoruz.

Öneri:

A)-Şehrimiz ve bölgemiz için üretim ve istihdamı artıracak, önemli bir ticari merkez olacak Gümüşhane Yöresel Ürünler İpekyolu Turizm Ticaret Merkezinin yapımı için Gümüşhane Merkez İkisu köyü 125 Ada 1 parsel(Karayolları Uhdesindeki alan) ile bitişiğindeki tapulama harici A Parselin(25 yıldır atıl vaziyette duran alanın) tahsisini talep ediyoruz.

B)-Karayolları uhdesinde olan ve atıl durumdaki Gümüşhane Mescitli köyü sınırlarındaki 179/A Parselin şehrimize bir Modern Küçük Sanayi Sitesi kurulması için tahsisini talep ediyoruz. Bu projeler şehrimize değer katacaktır.

3-Sorun: İşsizlik artıyor. Şehrimizde ruhsatlandırılmış maden sahalarımız işletilmiyor. Bundan dolayı işsizlik sorunu yaşanıyor.

Öneri: Maden firmaları tarafından ruhsata bağlanıp üç yıl içinde işletilmeyen maden sahalarının ruhsatları iptal edilerek yeniden rekabete açılmalıdır veya ilimizdeki mevcut çalışan ve yeni rezerv arayışında olan işletmelere devredilmelidir.

TÜİK verilerine göre milli hasıladan en az pay alan 5. İl olan Gümüşhane'nin 6. Teşvik Uygulama Bölgesine alınmasını talep ediyoruz.


 

Sosyal Medyada Paylaş