TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANLIĞINDAN

16 ARALIK 2013

TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANLIĞINDAN

BİLİNDİĞİ ÜZERE; TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNDE 14.11.2011 TARİHİNDE KABUL EDİLİP, 14.12.2011 TARİHİNDE RESMİ GAZETEDE YAYINLANARAK 01.07.2012 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİREN 6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU TİCARİ HAYATIMIZA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER VE YÜKÜMLÜLÜKLER GETİRMİŞTİR.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun getirdiği yükümlülükleri Ticaret erbabının yol göstericisi durumunda olan Mali Müşavirler ve kamuoyu ile bir kez daha paylaşmak istiyoruz.

6102 ve 6103 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile Tüzel Kişiliklerde;

·        6103 sayılı kanunun 22. maddesinde şirket ana sözleşme hükümlerinin Yeni Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getirilmesi için son gün 01.07.2014 olarak belirlenmiştir.

·        Mevcut sermayelerin Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda belirtilen asgari sermayelere yükseltilmesi için son gün 14.02.2014 olarak belirlenmiştir.

a-     Limited Şirketler için asgari : 10.000,00-TL

b-     Anonim Şirketler İçin asgari : 50.000,00-TL

·        6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun getirdiği önemli yeniliklerden birisi de Genel Kuruldur. Anonim Şirketlerde TTK (Madde: 409), Limited Şirketlerde TTK (Madde 617) ‘de düzenlenmiştir. “Genel kurul müdürler tarafından toplantıya çağrılır. Olağan genel kurul toplantısı, her yıl hesap döneminin sona ermesinden itibaren üç ay içinde yapılır. Şirket sözleşmesi uyarınca ve gerektikçe genel kurul olağanüstü toplantıya çağrılır.” hükmü amirdir.

·        Yine 6102 sayılı kanunun 623. ve 624. maddesinde Limited Şirketlerde müdür atanması düzenlemiş; Şirketin birden fazla müdürü bulunması halinde müdürlerden birsinin mutlaka şirket ortağı olması ve müdürlerden birsinin şirket ortağı olup olmadığına bakılmaksızın genel kurul tarafından müdürler kurulu başkanı olarak atanması hükmü amirdir.

·        Yine Anonim Şirketler için İç Yönerge hazırlanması (Madde 419) : Anonim şirketlerde iç yönerge hazırlanması, tescil ve ilanını düzenlemektedir.

·        Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından uygulamaya sokulan MERSİS (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) ile Türk Ticaret Kanunu hükümlerine   uygun olarak ticari işletme ve şirket kurmak isteyen kişiler MERSİS Uygulamasına  http://mersis.gumrukticaret.gov.tr adresinden erişebileceklerdir. Her türlü kuruluş işlemlerine ilişkin başvurular sistem üzerinden alınacak kullanıcı adı ve şifreleri ile gerçekleştirilmekte MERSİS üzerinden gerçekleştirilen kayıt işlemlerinde meydana gelecek değişikliklerde alınacak e-imza ile yine sistem üzerinden gerçekleştirilecektir.

·        6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun Ticaret Sicil Müdürlüklerince uygulanmasına yönelik olarak çıkarılan Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 33. Maddesinde tescil süresi belirlenmiştir.

Şirketlerde ve Kooperatiflerde her yıl yapılması zorunlu genel kurullar dahil her türlü karar ve değişiklikler şirket ve kooperatif yetkililerince Ticaret Siciline ibra edilerek tescil ettirilmesi gerekmektedir.

Tescil istem süresi; Ticaret Sicil Müdürlüğü yetki çevresinde oturanlar için onbeş gün olarak belirlenmiştir, bu süreler dışında yapılan tescil taleplerinin kanuni olarak karşılanması mümkün değildir.

Ticaret ve Sanayi Odaları Bünyesinde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gözetim ve denetimine tabi olarak faaliyet göstermekte olan Ticaret Sicil Müdürlüklerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerini uygulamak üzere görev verilmiştir.

Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler, yasalar dahilinde, üyelerimize en doğru ve en hızlı hizmeti vermekle görevliyiz. Bazı kurum ve kişilerin yanlış bilgilerine itibar etmeyiniz.

Ticaret Sicillerinde işlem görmekte olan tacirler arasında kanunun uygulanması açısından herhangi bir ayrım yapılması mümkün olmadığını bir kez daha kamuoyu ve Mali müşavirlerle paylaşmanın mükelleflerin maddi veya telafisi zor mağduriyetlerinin önlenmesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum.

Kanunların uygulanmasına karşı çıkarak enerjimizi boşa harcamamız karşılıklı verimliliğimizi düşürür.

Kanunların uygulanmasına itiraz etmenin hiç kimseye bir faydası olmadığını bir kere daha kamuoyu ile ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşmanın önemli olduğunu düşünüyorum.

İsmail AKÇAY

Yönetim Kurulu Başkanı