COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYIMIZ 12 OLDU

26 KASIM 2023

Gümüşhane Kuşburnu Nektarı Coğrafi İşaretli ürün olarak tescillendi. Böylece şehrimize ait tescilli Coğrafi İşaretli ürün sayımız 12 oldu.

Gümüşhane'ye özgü olarak yıllardır üretilen ve doğal C vitamini deposu olarak severek tüketilen Gümüşhane Kuşburnu Nektarı, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odasının Türk Patent ve Marka Kurumuna yapmış olduğu tescil başvuru çalışmaları neticesinde bölgeye özgü Coğrafi İşaretli Ürün olarak tescil edildi.

Yürütülen tescil süreci ve yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunan Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası(GTSO) Başkanı İsmail Akçay, ''Adı şehrimizle özdeşleşmiş olan ve evlerimizde sofralarımızı süsleyen, C vitamini kaynağı kuşburnu meyvesinden yapılmış olan ürünlerimizden bir tanesi olan Gümüşhane Kuşburnu Nektarımızın, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaretli Ürün olarak tescil edilmesi amacıyla başlatmış oldukları çalışmaların sonuçlandığını ve Gümüşhane Kuşburnu Nektarı'nın şehrimizin 12. Coğrafi İşaretli ürünü olarak tescil edildiğini söyledi.

'COĞRAFİ ÖZELLİKLERİMİZ, BÖLGEDE YETİŞEN ÜRÜNLERİN KALİTESİNİ ARTIRMAKTADIR'

Şehrimize ait Coğrafi konumun ve iklimsel özelliklerin yetişen ürünlerin kalitesine, ayrı bir değer kattığını ifade eden GTSO Başkanı İsmail Akçay, ''Gümüşhane Kuşburnu Nektarı; doğal ortamda yetişen Rosa canina çeşidi kuşburnu bitkisinin meyveleri kullanılarak üretilen, bölgemize özgü bir üründür.

Gümüşhane Kuşburnu Nektarı üretiminde kullanılan kuşburnu, şehrimizde yetişen bitkilerden temin edilmektedir. Coğrafi özellikleri bakımından şehrimizde yetişen meyvelerin çiçeklenme zamanını geç olduğundan, meyve güneş ışığından daha fazla yararlanıyor ve bu sebeple fenolik madde miktarı ile C vitamini miktarı yüksek oluyor. Bu durum, şehrimizde yetişen Kuşburnunun kalitesini artırıyor ve meyvenin kaliteli olması sebebiyle de bu meyveden üretilen Gümüşhane Kuşburnu Nektarının kalitesi de çok yüksek oluyor. Gümüşhane Kuşburnu Nektarımızın kalitesi ve C vitamini deposu olması da bu özelliğinden gelmektedir.

'YEREL ÜRÜNLERİMİZİN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI ÇOK ÖNEMLİ'

Yerel kalkınmanın anahtarlarından biri olan Coğrafi İşaretli Ürünlerimizin ekonomiye kazandırılmasının çok önemli olduğunu belirten Başkan Akçay, ''Şehrimize özgü bu kültürel değerlerin ve yöresel lezzetlerin Coğrafi İşaretli ürün olarak tescil edilmesi, o ürünlerin yöresel bir marka haline getirilerek geleceğe aktarılması açısından çok önemli olduğu düşünüyoruz. Coğrafi işaret amblemine sahip ürünler, benzerlerinden kolayca ayrılabilir ve diğer ürünlere göre daha rahat ve yüksek değerle pazara sunulmaktadır. Dünyada coğrafi işaretli ürün pazarı yıllık 200 milyar dolara ulaştı. Bu pazardaki en büyük pay ise Avrupa Birliğinin (AB).Avrupa Birliğin tarımsal gıda ihracatının yüzde 17'sini coğrafi işaretli ürünler oluşturuyor. Biz ne yazık ki bu işin önemini çok geç fark ettik. Esasında yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerimiz bizim zenginliğimiz, milli değerlerimiz. Bu mirası korumak hepimizin görevi.12 bin yıllık geçmişiyle onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu'muz binlerce yöresel ürüne sahip.

'BU FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİ VE YÖRESEL ÜRÜNLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ'

Gümüşhane olarak bu önemli pastadan daha fazla pay almak istiyorsak yöresel ürünlerimize daha fazla sahip çıkmalı, tescil ettirmeli ve ekonomik değerini artırmalıyız. Aksi takdirde bu ürünlerimizin gelecekte bizlere sunacağı ekonomik değerden de mahrum kalmış oluruz.

Şehrimize ait 12 adet Coğrafi işaretli ürünümüz var. Bu ürünlerimizin tanıtımını yapmak ve ticari boyutlarını artırmak için hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Geçmişte sadece sofralarımızda tüketmiş olduğumuz bu ürünler artık önemli bir ticari boyuta kavuştu.

'İLK FABRİKAMIZ 1974 YILINDA KURULDU'

Gümüşhane ilimizin ekonomisinde ve mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan, Coğrafi sınırda ise köklü bir geçmişi olan Gümüşhane Kuşburnu Nektarının üretilmesi ve sektörel bir boyut kazanması, 1974 yılında Gümüşsu fabrikamızın kurulmasıyla olmuştu. Geçmişten günümüze zaman zaman bu fabrikamız üretime ara vermiş olsa da Gümüşhane Belediye Başkanı Sayın Ercan Çimen?in özverisi ve emeğiyle yeniden bir modernize edilerek, üretim yapmaya, şehrimizde istihdam sağlamaya, ve bu değerli yöresel ürünlerimizi dünyanın dört bir yanına ihraç etmeye devam ediyor. Ben buradan kendilerine teşekkür ediyorum. Geçmişte sadece evlerimizde üreterek tükettiğimiz birçok yöresel ürünümüz tescillenerek, sektörel boyutta üretilmeye başlandı. Şimdi ise Coğrafi işaret belgesine sahip bu ürünlerimiz bugün şehrimizde üretim yapan öncü ve birbirinden değerli firmalarımız sayesinde dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. Ürünlerimizin ticarileşmesinde ve üretimlerinin artmasında elini taşın altına koyan değerli firmalarımıza hep birlikte sahip çıkmalıyız. Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak yöresel ürünlerimizin tescil edilmesi amacıyla yürütmüş olduğumuz çalışmalarda bizlere önemli destekler veren Prof. Dr. Oktay Yıldız hocamıza da ilimiz adına ayrıca teşekkür ediyorum.' şeklinde konuştu.

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYIMIZ 12 OLDU COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYIMIZ 12 OLDU COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYIMIZ 12 OLDU COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYIMIZ 12 OLDU COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYIMIZ 12 OLDU